top of page

Trening for tenåringer, er det trygt?

  • Forfatterens bilde: Elin Pinslund
    Elin Pinslund
  • 21. aug. 2022
  • 5 min lesing

Da jeg startet med trening og etter hvert kom i snakk med flere og flere med lang utdannelse innen helse og trening, merket jeg meg at det var noen motstridende teorier ute og gikk.

Noen mente at styrketrening for unge var bra innenfor sikre rammer, men enkelte mente bastant at styrketrening ikke måtte forekomme i det hele tatt for barn og unge i vekst.


Jeg begynte å lure på hvorfor det var slik, og om det var farlig eller ikke. Og jo mer jeg lærte om helse og trening, jo mer skurret tanken om fare.

Er styrketrening for unge tenåringer farlig?


Jeg har lest studie etter studie fra nåtid til tidlig 80-tall, artikler og bøker og fagstoff opp og i mente. Jeg finner INGEN som konkluderer med at styrketrening er farlig for barn og unge i vekst - forutsatt at øvelsene instrueres godt og det er en trener/fagperson som kan overvåke og korrigere. Det jeg også leser er at motstand og belastning bør holdes i den lavere enden av skalaen, hyppigheten på et lavt nivå og antall øvelser begrenses.


Jeg må derfor konkludere med at tilrettelagt styrketrening er bra. Og jo mer jeg leser, jo flere positive sider dukker opp.


Hvorfor skal en ung tenåring trene styrke?


Styrketrening for unge bør inngå som en av flere typer aktivitet. Styrketrening kombinert med balanse, utholdenhet og spenst øker propriosepsjonen markant (evnen til å avgjøre en kroppsdels posisjon). Den aller største effekten av styrketrening hos unge tenåringer viser seg i den nevromuskulære tilpasningen, altså samarbeidet mellom nervesystemet og muskulaturen.


Styrketräning för barn är skadeförebyggande samt en säker och effektiv träningsform enligt de artikelförfattare som ligger till grund för vår undersökning. Vid styrketräning med barn är det av stor vikt att en utbildad idrottslärare eller tränare övervakar och instruerar styrketräningsövningarna, så att inget barn lyfter för tunga vikter och/eller använder felaktig teknik. "Hur ska barn styrkträna - en systematisk granskning av styrkträningsstudier" Malcolm von Rosen og Johan Nilsson, 2005-2009 http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:410200/FULLTEXT01.pdf

Styrketrening styrker også skjelettet. Dette skjer for alle aldersgrupper. Jeg kjenner personlig flere pensjonister med benskjørhet som etter styrketrening har tatt nye målinger og fått beskjed om at de ikke lenger trenger medisiner. Hos eldre har styrketrening en ekstra stor effekt på beintettheten, mens hos barn og unge er det aktivitet generelt og totalt som er styrkende på skjelettet.

"Hva skal en tenåring med store muskler?"


Vi trenger alle velfungerende muskler. Om vi mennesker i det hele tatt er i stand til å utvikle store og definerte muskler handler om så mye mer enn å løfte tungt. Kjønn og hormoner, gener, muskeltype, kosthold, vaner, annen helse osv. Økningen i målt muskelkraft (ikke størrelse) hos unge tenåringer som trener styrke ligger på mellom 14 og 30 prosent. Dette gir for de aller fleste ikke synlige endringer. Økningen handler ikke minst om at musklenes potensiale utnyttes bedre og bedre med den nevromuskulære tilpasningen, som igjen fører til at muskelveksten er liten til moderat. Målet er ikke at en 13-åring skal bli kruttsterk eller få synlige muskler, men at nervenes tilpasning sammen med teknikklære vil gi et annet utgangspunkt for aktivitet. Effekten av styrketrening kombinert med andre aktiviteter som utholdenhet, spenst og balanse, vil til sammen gi økt kroppskontroll, økt propriosepsjon, økt nevromuskulær tilpasning og med det: Lavere skaderisiko. Jeg bør egentlig sette Lavere skaderisiko i store blinkende bokstaver framfor å bare utheve med kursiv, for redusert risiko for skade er noe man tar med seg videre i livet.

Kan styrketrening hos unge tenåringer øke kroppsfokus og spiseforstyrrelser?

Dette er et touchy tema, ikke minst fordi det er stor uenighet i måten å håndtere temaet på. Noen vil prate om det, andre vil tie det bort. Noen vil informere, andre vil at "det skal gå seg til med alderen". Jeg er en av dem som gjerne snakker om det. Den harde sannheten er: Det er ikke et spørsmål om noen unge kommer til å overtrene, underspise eller dope seg for å oppnå "drømmekroppen", spørsmålet er hvem og når. Dette er heller ikke en utfordring som kun hører til styrketrening, men opptrer i alle aktiviteter og idretter, samt aldersgrupper. Vi som trener andre må være obs og forberedt. I alle former for aktiviteter for barn og unge kreves det at trener/instruktør er bevisst og observant på dette.

Dagens barn og unge VET at de aller fleste bilder og videoer er redigerte. De VET at de som viser fram sixpacken sin har trent lenge og dedikert. De VET at influenceren med hår til knærne og midje smalere enn en brusboks ikke ser sånn ut i virkeligheten. Vi i foreldregenerasjonen snakker mye om at det er så mange dårlige rollemodeller på nettet (noe det jo er, skal ikke nekte for det), men det er lett å glemme at nærmiljøet oftest har de største rollemodellene - inkludert venner, familie og seg selv.


Hvor ofte, hvor mye, hvor tungt?


Oppsummert anbefales følgende for unge tenåringer: - Alltid en trener/instruktør til stede - Lav motstand, bygges opp til moderat motstand med tid - Bruke tid på innlæring - Inntil to styrketreninger i uka, en gang er også helt ok - To-tre grunnøvelser som tas hver gang (man blir flink til det man gjør ofte) - Øvelser man liker å gjøre, som er gøy og man har lyst til å gjenta - Variasjon! Utover grunnøvelsene anbefales å bytte på øvelser jevnlig - Kombinere med annen aktivitet - Opprettholde aktivitetsnivå Jeg ser fram til å trene og instruere unge tenåringer nå i høst. Jeg har trent en del tenåringer og min erfaring er at de er oppegående og tenkende personer som trekker til seg kunnskap i et heftig tempo. Jeg vet at jeg kommer til å lære mye også! Mitt mål for unge tenåringer - akkurat som med 30-, 50- og 70-åringer er at de skal ha det gøy og ha lyst til å gjenta treningen. Både fordi de føler de mestrer det, men også fordi de føler at de kan mestre mer senere. Ja, det skal handle om trivsel, det skal handle om hvordan trene trygt og sikkert, og det skal handle om mestring. Ungdomstreningene skal også ha med hvordan man oppfører seg i et treningsstudio, en del av disse uskrevne reglene som kan være litt vanskelig å få med seg i starten. Aldersgrensen i HIUL for å trene alene i treningsstudio er det året man fyller 15 år. Høstens ungdomstrening inkluderer ned til 8. klassetrinn.

 

Litt om meg: Elin, født i 1973. Opprinnelig fra Drangedal i Telemark. Mannen min og jeg flytta til Aurskog-Høland to dager etter at vi gifta oss i 2006. Jeg har ingen egne barn, men to stebarn og er stolt Mimmi (stebestemor). Tante til mange! Har en lang og brei CV, der salg og språk har vært hovedinteressene, men jeg har også erfaring fra barnehage, IT og kundebehandling. Er sertifisert PT og rehabtrener, samt globalt sertifisert Yumeiho-massør (japansk massasjeform). En drøss med kurs i anatomi og skadelære. Ambassadør for Idrett Uten Alkohol. Har holdt flere kurs i smertehåndtering for personer med kroniske og langvarige smerter. Jeg var ivrig treningshater i mange år, likte ikke hvordan trening var lagt opp i skoleårene. Styrketrening og etter hvert egne treningsformer gjorde at jeg tok utdannelse og brenner for tilrettelagt, tilpasset og trygg trening.

Jeg lever med ca et snes diagnoser som hver for seg er håndterbare, men summen gjorde at jeg ble ufør for noen år siden. Jobber nå det jeg er kapabel til som PT, rehabtrener, Yogishinstruktør og ungdomstrener.

Foto: Marie Lovise Tomasgård Følg meg gjerne på Facebook: https://www.facebook.com/ptpinslund Instagram: ptpinslund

 
 
 

Siste innlegg

Se alle
Tar spranget gjennom Portalen!

Den lille alternativmessa blir noe av! I flere år nå har jeg åpna meg opp for den spirituelle sida av meg sjøl. Long overdue på en måte,...

 
 
 

Kommentarer


Post: Blog2_Post

93485609

©2020 by stellabipolaris. Proudly created with Wix.com

bottom of page